Geddefiskeri i Ringkøbing Fjord

Geddefiskeri i Ringkøbing Fjord er utrolig spændende...

Geddefiskeri i Ringkøbing Fjord – muligheder

Geddefiskeri i Ringkøbing Fjord gøres lettest fra jolle, flydering, kajak, båd eller pontonbåd. Man kan trods det, vadefiske i flere områder af fjorden og det er også muligt at fiske fra land nogle steder.

Geddefiskeriet kan rent faktisk være ganske udmærket året rundt. Man kan endda sige, at hver sæson har hver sin fordel og ulempe. Sommerfiskeriet kan være en grødefuld affære, men overladefiskeriet med eksempelvis popper eller anden overfladeagn er i højsædet. Vinterfiskeriet kan begrænse fiskeriet til færre områder af Ringkøbing Fjord, men der hvor de kan findes, kan de derimod være store og mange.

Foråret og efteråret svinger generelt en del. Det mest fordi at vejret svinger… Ustadigt vejr giver ofte ustadige fisk og derfor også ustadigt fiskeri.

Gedden

Gedden er den ferskvandsfisk herhjemme der er forbundet med flest myter, sagn – legender.

De fleste har sikkert selv hørt nogle af dem. Det kunne f.eks. være fortællingen om en svømmende hund der blev spist, en baby, ja måske endda en hel busfuld turister der er kørte i Gudenåen og aldrig blev fundet igen. Den danske komedie, Fukssvansen, byder også ind med kæmpegedden Jern Hans osv.

Man vælger jo selv hvad man vil tro på. Det er dog netop myterne der omgiver gedden, som har gjort fiskeriet efter den interessant for de fleste. Geddefiskeriet er da også omgivet af en vis portion spænding. De kan blive store og har mange tænder – men det er også måden de angriber på, som gør at mange danske lystfiskere kaster sig hovedkulds ud i fiskeriet efter dem.

Tanken om den store dernede – stor nok til at overraske og skræmme…

Gedden er jo en fænomenal rovfisk. Hurtigere end alle andre fisk i ferskvand herhjemme, vores alle sammens fiske-ferrari lavet af kød.

Ikke en særlig romantisk betegnelse for gedden, men det er jo det vi fanger. Vi fanger rent faktisk en spisefisk som anses for at være en delikatesse i mange lande og som også har været det herhjemme.

Da jeg som en lille uerfaren ung knægt begyndte at fiske efter gedderne i Varde Å, var den første wobler jeg havde for enden af linen en to-delt Nils Master, i gul, orange, sort og hvid. Det var en fornøjelse at fange denne perfekte rovfisk og de var ofte også store. Jeg hjembragte en del gedder, som jeg hver gang glædede mig til at spise.

Når jeg gjorde det samme hos mine bedsteforældre, som også boede tæt på åen, smagte gedden ekstra godt hver gang.

Det viste sig bare at mine bedsteforældre ikke kunne lide gedde, hvilket resulterede i, at jeg ikke fik gedde serveret, men derimod torsk. Mange år efter afslørede de, at de købte torsk hver gang jeg gik til åen efter gedder. De ville ikke tage fangstglæden fra mig og min glæde over at komme hjem med aftensmaden og dele den…

Ikke alle kan lide gedde og fakta er nu, at jeg egentlig heller ikke selv er så vild med smagen i mit voksenliv.

Bevar gedden

Gedden er god for naturen og vandmiljøet. Mange fisker efter gedder kun for fangstens skyld, hvilket jeg selv har gjort i en periode. Andre for billedet til de sociale medier og deri også rygklapperiet/anderkendelsen.
Selvom begge dele er usunde, er det bedre end at dræbe alle gedder man fanger. Hertil skal tilføjes, at den mest reelle og naturlige del i det der kaldes lystfiskeri, er at fiske for at spise. Man kan bare ikke blive ved med at tage.

Geddefiskeri i Ringkøbing Fjord og i resten af Danmark må helst ikke ende i overfiskeri. Nogle af de værste lyst- og sportsfiskere til at slå gedder ihjel, skal findes blandt Sportsfiskerforeningernes medlemmer. Medlemmerne har igennem årtier slået alle gedder fanget i de mange åer, som leder ud til Ringkøbing Fjord, ihjel. Det fordi at de mente – og i dag stadig mener, at ørrederne og laksene er vigtigere. Det har de også ret i, økonomisk. Men ikke logisk eller vandmiljømæssigt. Gedderne er også til for at regulere sig selv. Så selvom de i ny og næ også tager ørred- og lakseyngel, så hører de mindst ligeså meget til. Nogle foreninger har i nyere tid fundet ud af det samme. Men ikke alle…

Læs også denne geddehistorie fra Danmark: Gedden…

Geddefiskeri i Ringkøbing Fjord – fiskepladser

Oftest fanges gedderne i den sydlige del af fjorden. Lystfiskeri i Ringkøbing Fjord efter gedder, er desuden mest givende i vinterhalvåret. Fra sen efterår og frem til tidlig forår.

Nymindegab

Her er både fiskepladser som egner sig til lystfiskeri fra vandsiden og fra land.

Fra land

  1. Fiskeplads. Fisk fra bådbroen: Fra land…
  2. Fiskeplads. Fisk fra land eller bådbroen…

Fra vandsiden med båd m.m.

  1. Fiskeplads. Fisk rundt om hele øen: I båd…
  2. Affisk hele området: I båd…

Som nævnt i starten af denne artikel, er geddefiskeriet lettest fra vandsiden. Man kommer hurtigere rundt i fjorden og desuden får man også adgang til langt mere fiskevand og langt flere gode fiskepladser.

Har man svært ved at finde gedderne i området nær Nymindegab og evt. Bork og Hemmet, kan man prøve i Vonå eller her: Nymindestrømmen…

Rigtig god fornøjelse.

Jari – Lirf.dk


Læs også om geddefiskeri i en anden brakvandsfjord: Geddefiskeri i Randers Fjord…